Een (jong) paard longeren

Longeren is een belangrijk onderdeel van de training van je paard en het is vaak moeilijker dan het lijkt.

Met mijn jonge paard ben ik sinds kort begonnen met ‘longeren’. Maar eigenlijk is het op dit moment vooral werken aan onze communicatie en aan Magic zijn souplesse, lenigheid, kracht en ontspanning. Tijdens deze sessies longeer ik hem max 10 minuten en hierbij oefen ik verschillende dingen:

  • Het op de volte zetten
  • Naar binnen en naar buiten kunnen sturen op mijn lichaamstaal
  • Rechtuit lopen aan de lijn
  • De hoefslag vermijden, zodat hij leert op zijn eigen benen te lopen
  • Voorwaarts neerwaarts!

Nadat ik 2x met Magic had getraind liet hij zijn neusje al ontspannen naar de grond zakken en begon zijn hele lichaam rustig te deinen, heerlijk! Meer hoeft hij op dit moment niet te doen, maar op deze manier bereid ik hem alvast voor op zijn verdere leven als rijpaard, want ja er komt een tijd dat hij mij zal gaan dragen als ruiter en dan vind ik het belangrijk dat zijn lichaam dat ook aan kan.

Ik longeer mijn paard(en) altijd zonder hulpteugels en zeker bij een jong paard. Het paard heeft zijn hoofd en hals nodig om in balans te blijven en daarom wil ik deze niet vast zetten of beperken. Hoe laat ik hem dan voorwaarts neerwaarts lopen? Stap 1 daarbij is de verticale balans, ook wel: de schouders verplaatsen. Maar goed, zoals ik in het begin al zei, longeren is moeilijk en een vak apart 😉 Daarom hou ik ervan, ik vind het een uitdaging en ik vind het heerlijk om met mijn paard(en) aan het werk te zijn, samen te ontwikkelen en te communiceren ❤️ En daarnaast is het ook gewoon een fijne afwisseling voor jou en jouw paard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *