Ik vind een goede start ontzettend belangrijk voor een paard en daarom hecht ik veel waarde aan een goede en vertrouwde basis. 

Waarom grondwerk?

 • jezelf en jouw paard leren kennen
 • het paard zijn/haar zelfverzekerdheid trainen
 • het paard leren te ontspannen bij druk of spanning
 • de basis leren vanaf de grond
 • het paard leren zich bewust te zijn van zijn lichaam en hoe ze zichzelf kunnen controleren
 • wederzijds respect creëren

Paarden willen zich veilig en comfortabel voelen. Alles wat dat verstoort kan angst en stress opwekken.

Het paard is een prooidier, als een paard schrikt, of angstig of onzeker is, is zijn eerste reactie wegrennen. Als dat niet kan zal hij vechten, bevriezen of zelfs opgeven, afhankelijk van zijn karakter.

FFFF, het overlevingsinstinct, Flight – Fight – Freeze – Faint. 

Naarmate je paard sensibeler, sneller, sterker en atletischer is, wordt het belangrijker om te zorgen dat hij niet in FFFF terecht komt.  Het goed voorbereiden van je paard op een bestaan in onze drukke mensenwereld moet daarom eigenlijk nog vanzelfsprekender zijn dan het dragen van een cap. Wil je veilig en met plezier de dingen doen met je paard waar je van droomt? Bereid hem dan voor op het onverwachte!

“If we understand that horses cannot separate the way they feel from the way they act, then we can start to see that unwanted behaviour is not bad behaviour at all.” Mark Rashid

Het doel: Een positieve respons aanleren

Veel mensen denken dat het voldoende is als je paard aan “dingen” went, doordat hij ze vaak genoeg ziet of meemaakt. Ik zet mijn paarden bewust in een wei dicht langs de weg als ik wil dat ze gewend raken aan passerende landbouwmachines. Ze raken gedesensibiliseerd voor die specifieke situatie. Dat is handig maar het helpt natuurlijk niet als je paard iets nieuws ziet, hoort, voelt of meemaakt.

Veel beter is het als je paard heeft geleerd hoe hij zelf kan zorgen dat stress verdwijnt. Zodat een positieve respons (ontspanning en nieuwsgierigheid) de negatieve instinctieve reactie (FFFF) vervangt. Door dat bewust te trainen wordt je paard steeds onverstoorbaarder en kun je in allerlei omstandigheden nog fijn samenwerken. Dit wordt met de obstakeltraining van Parelli beoogd en ook Tristan Tucker, die via zijn TRT methode momenteel wereldwijd dressuurruiters bereikt, benadrukt telkens weer het belang van een aangeleerde positieve respons.

Schriktraining

Hierbij gaan we het paard leren te ontspannen bij druk of spanning, waarbij we tevens de zelfverzekerdheid van het paard trainen. Dit doen we door middel van 4 punten:

 1. Aanraking
 2. Geluid
 3. Beweging
 4. Benadering

Les grondwerk (45 minuten): € 45,-

Voorwaarden:

 • Als je minder dan 24 uur van tevoren annuleert, blijf je 50% van de kosten verschuldigd.

Neem gerust contact op voor meer informatie.

Bekijk hieronder onze video over het grondwerk en schriktraining.